HULP

Je mag ons steeds contacteren, wij zullen helpen en je bijstaan waar we kunnen.


Hieronder vindt je een paar  link's naar officiële overheidsinstanties die hulp bieden,  het Jac, het Vertrouwenscentrum en Child Focus.


Met een druk op de rode knop kom je direct op hun website terecht!


Het JAC


Jongere zijn is niet altijd gemakkelijk

Er gaat vanalles in je hoofd om. De dingen die je meemaakt, maken het niet altijd gemakkelijker. Soms kan je terecht bij vrienden en familie. Of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal niet meer lukt. En daar heb je recht op. Maar iedereen heeft ook recht op goede hulp.


Daarvoor is het JAC er!

Het JAC helpt jongeren met al hun vragen en problemen. Problemen thuis? Op zoek naar je eigen stek? Vragen over seks? Slachtoffer van geweld of misbruik? Geldproblemen? Vragen over drugs? Of over pesten? Informatie nodig om zelfstandig te wonen? Of over je rechten en plichten? … Je kan bij het JAC terecht met elke vraag.


Het JAC wil meer doen.

Het wil jongeren die het moeilijk hebben de steun geven om zelf terug verder te kunnen. Het wil rust bieden aan diegenen die dat kwijt zijn. Het wil de mogelijkheden van jongeren versterken. Het wil jongeren informeren over hun rechten. En hun bijstaan in het benutten ervan. Het wil elke vorm van uitsluiting tegengaan. Het vecht voor een menswaardig leven voor elke jongere.


Het JAC versterkt het welzijn van jongeren.

Jouw welzijn, en dat van alle andere jongeren in onze samenleving.


Het JAC maakt deel uit van het CAW, het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Waar het CAW zich inzet voor het welzijn van volwassenen, doet het JAC dat voor jongeren.


Het vertrouwenscentrum


Wat is kindermishandeling ?

Misschien heb je er al over gehoord, maar eigenlijk is het wel een moeilijk woord. Kindermishandeling betekent dat grote mensen je pijn doen, je slaan, je pesten, je negeren of je aanraken op plaatsen waar je dit niet tof vindt.


Kindermishandeling kan ook betekenen dat grote mensen niet goed voor je zorgen of dat je dingen moet doen waarvoor je eigenlijk nog te jong bent.


Kindermishandeling betekent elke vorm van geweld tegen kinderen.


Lichamelijke verwaarlozing en mishandeling


Wanneer we praten over lichamelijke mishandeling bedoelen we hiermee dat sommige mensen kinderen pijn doen. Ze slaan of stampen. Daardoor kunnen kinderen blauwe plekken hebben, brandwonden, een gebroken arm of been,... Met lichamelijke verwaarlozing bedoelen we dat er voor kinderen niet goed wordt gezorgd. Bijvoorbeeld: onvoldoende eten, geen gepaste kledij dragen, alleen worden gelaten,...


Emotionele verwaarlozing en mishandeling


Soms zeggen grote mensen dat ze je niet leuk vinden. Ze zijn niet blij dat je er bent. Je kan nooit eens iets goed doen. Dan zeggen ze soms dingen zoals :'Jij bent écht dom,' Wat ben je toch een rotkind'', 'Ik wou dat je nooit was geboren'. Of ze kunnen doen alsof jeniet bestaat. Dit kan je erg verdrietig maken of kwetsen. Ook zware straffen krijgen die je niet begrijpt, kan emotionele mishandeling zijn.


Seksueel misbruik


Het gebeurt dat mensen je aanraken op een manier of op plaatsen die je niet leuk vindt, bijvoorbeeld tussen je benen, aan je borsten, aan je piemel. Het kan ook zijn dat mensen je vragen om hen aan te raken of om naar hen te kijken als ze naakt zijn.  Als deze dingen met jou gebeuren, noemen wij dit seksueel misbruik.

Wanneer dit gebeurt, vertellen de mensen er meestal bij dat het een geheim is en dat je er tegen niemand iets mag van zeggen. Als je het toch zou doen, zou er wel eens iets ergs kunnen gebeuren. Dat maakt je erg bang.